1. 2024.09.08. vasárnap, Mária, Adrienn
  2. |
  3. 31 °C
  4. |

Lakiteleken sem feledkeznek meg a véradásról

Sikeresnek mondható véradáson van túl Lakitelek, mivel 42 személy jelent meg a Pizzaboxban. Az étterem nem először és nem utoljára szervez véradást, ezáltal segítve az egészségügyet.

 

A megjelent véradóknak egy szelet pizzát és pohár 100%-os Vitabox gyümölcslevet ajándékozott a helyet biztosító étterem. A közösségi csatornáján a Pizzabox közölte, hogy még ők sem gondolták volna, hogy ennyi ember érkezik segíteni és ismét megköszönték minden véradónak. Jövőre ismét megszervezik ezt a napot, ahogyan tették eddig is.

Egyik szervező a Magyar Vöröskereszt, az alábbi üzenettel ösztönözte az embereket, hogy jelenjenek meg a véradáson: „Adományozz egészségért. Aki vért ad, életet ad!”. Az Országos Vérellátó Szolgálat Részéről Kutasi Vanda egészségügyi asszisztens arra a kérdésünkre, hogy milyennek értékeli a lakiteleki véradást az alábbit válaszolta: „Tavalyi véradáshoz képest remekelt Lakitelek, hiszen 42 ember jelent meg! Más kis településen is elég szép számban szoktak megjelenni, de most Lakitelek a tervezettnél is túlteljesített, ezért nagyon hálásak vagyunk!”

OVSZ hivatalos honlapján feltüntetik, hogy napi 1600-1800 véradásra van szükség, hogy a hazai egészségügyi intézmények ellátása biztosítva legyenek. Egy véradásnál, akár három embert is megmenthetsz, mivel minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő, amit három különböző személy is megkaphatja. Innen ered a jól ismert szlogen: „Adj vért és ments meg három életet!”