1. 2024.09.08. vasárnap, Mária, Adrienn
  2. |
  3. 31 °C
  4. |

Másodszor is ökoiskola lett a lakiteleki általános iskola

A Lakiteleki Eötvös Lóránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, ebben az évben másodszorra nyerte el az ökoiskola címet. A díjat Paulin-Kovács Hajnalka, az öko munkacsoport tagja vette át.

 

- Miben nyilvánul meg, mely területeken tapasztalható az ökoiskola tevékenysége? - kérdeztük Olajos István igazgatót.

- A Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola 2027. augusztus 31-ig viselheti az Ökoiskola címet. Tíz esztendővel ezelőtt, az iskolaépület általános felújítási munkálatait követően már büszkélkedhettünk ezzel a jelzővel. Akkor a Kiss János utcai épületek hőszigetelését, nyílászáróinak cseréjét, napelemrendszert, valamint a szürkevízrendszer kiépítését végezték el. Bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, kerékpártárolók épültek. A következő lépés a Madárbarát iskola cím elnyerése volt, és idén ismét ökoiskola lettünk. Amennyiben három alkalommal méltónak bizonyul az intézmény erre a névre, akkor örökös ökoiskolaként már nem kell újabb pályázatot készítenünk.

- Hogyan érdemelte ki az intézmény az ökoiskola címet?

- A Belügyminisztérium minden évben felhívást tesz közzé oktatási és nevelési intézmények számára, a programhoz való csatlakozásra. A szigorú feltételrendszerben az eddigi működés és a vállalások alapján pontozzák az intézményeket, és ennek eredményeként nyerhető el az ökoiskola cím. A második, harmadik megmérettetés magasabb szintű elköteleződést igényel, több pontot kell összegyűjteni a cím megújításához.

- Kik azok a pedagógusok, akik elkötelezett hívei ennek a kiemelkedő fontosságú célkitűzésnek?

- Iskolánkban ebben a tanévben kezdett munkába Szelesné Kása Ilona vezetésével az öko munkacsoport, melynek pedagógusaink közel fele tagja lett. Az iskolaudvar vízmegtartó képességének növelése, esőkertek kialakítása, növények ültetése mind-mind megvalósulóban lévő céljaink közé tartoznak. A hátteret ehhez a munkához országos ismertséggel és hatókörrel bíró SzínesKertünkünk adja. Az ebben munkálkodó diákok eddig is elkötelezett hívei voltak az öko tudatosságnak - tette hozzá Olajos István.

– Az ökoiskoláért címért járó elismerést Keszthelyi Nikoletta, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár adták át. Előadásukban felhívták a figyelmet a környezetvédelmi tudásátadás és a cselekvő társadalom felnevelésének fontosságára. A programot színesítette Szebenyi Péter környezetvédelmi influenszer bemutatója. Iskolánk idén második alkalommal nyerte el a címet. Célunk, hogy örökös ökoiskolává váljunk. Bízunk benne, hogy a gyermekek számára átadott ismeretek az iskolában és a családok mindennapjaiban is hozzájárulnak környezetünk védelméhez – számolt be a díjátadóról az öko munkacsoport tagja, Paulin-Kovács Hajnalka.