1. 2024.09.08. vasárnap, Mária, Adrienn
  2. |
  3. 31 °C
  4. |

Homokszobrászok és homokvár építők a folyó partján

Ez volt már a huszonegyedik homokvárépítő és homokszobrász verseny, amit a tiszakécskei Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár rendezett a Tisza folyó partján.

 

A versenyzők bármilyen szobrot vagy várat építhettek, de a kellékeket maguknak kellett biztosítani. Csak, úgy, mint az előző években ezúttal is voltak kitűnő alkotások, amit egy óra alatt kellett elkészíteni. Talán a legkülönlegesebb vár az volt, amit csepegtető módszerrel készített el egy fiatal kislány Rozika, amiért külön díjat is kapott. Ennek az a lényege, hogy a vizes homokot az újáról csepegtetve juttatja arra a helyre, ahova akarja. Nagyon lassú folyamat, de szép várat lehet így készíteni.

Retkes Máté szobrászművész értékelte a homokszobrászok versenyét. Az első helyezett Tisza csapat lett, akik egy teknősbéka hátára építettek egy várat. Róluk az alábbiakat mondta Retkes Máté: Gratulálok a méret választáshoz és a plasztikai megformáláshoz is. A felületi munkák elkészítése is nagyon jól sikerült, pláne úgy, hogy kicsivel később kapcsolódtatok be. Esztétikus és arányos dolgot hoztatok össze, csak így tovább! Második helyen végzett a Barátnők csapata, aki a meséből Olaf szobrát valósították meg. A Pockok egy Zsiguli emblémát készítettek, amivel harmadik helyezést értek el. Mind a három csapat tiszakécskei.

A vár kategóriában indulókat Válé Andrea hirdette ki, aki elmondta az értékelésénél, hogy már a legelején kirajzolódott a szögi csapat munkája, akik Besenyszögről érkeztek. Átgondolt koncepcióval érkeztek és a verseny előtt egy órával már megtervezték, hogy mi fog készülni, így az első helyet sikerült megszerezniük. A második helyen a kiskunhalasi Kovácsék végeztek, akik a kézimunkát részesítették előnybe, nem pedig a segédeszközöket. Várkategóriában a harmadik helyen a tiszakécskei Rosszcsontok csapata végzett. A helyezetteken kívül valamennyi induló csapat kapott ajándékot.