1. 2024.09.18. szerda, Diána
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

Lakiteleken szedtek szőlőt a kecskeméti óvodások

Az idei évben sokkal hamarabb kezdődött a szüret, mint a korábbi években. A szőlő nagy részét már leszedték, csak néhány gazdánál van még fenn a tőkén kövidinka. A kecskeméti óvodások Lakiteleken találtak még leszedetlen gyümölcsöt.

 

A kecskeméti Teknősvár Óvodából húsz nagycsoportos kisgyerek érkezett László Géza lakiteleki gazda kövidinka ültetvényébe, hogy megismerje milyen is a szüret. Miután leszálltak a gyerekek és az óvó nénik a buszról László Géza pogácsával és üdítővel kínálta az óvodásokat. A gazda szerint, aki a Szentkirály-Lakitelek Hegyközség alelnöke, éhes hassal nem lehet elkezdeni a munkát. Ezt követően a gyerekek kis kosarakkal és vödrökkel, az óvó nénik és László Géza, valamint László Ágnes segítségével hozzáláttak a szürethez. Gyorsan teltek a vödrök és a kosarak, a benne lévő fürtöket pedig ládákba öntötték. Rövid idő alatt több, mint egy mázsa szőlőt sikerült leszedniük. Aki akart, és persze minden kisgyermek akart, haza is vihetett szőlőt. Akadtak olyanok is, akik a munka végeztével kicsit még homokoztak is.

- A természeti kincseket, értékeket próbáljuk mutatni, tanítani és megszerettetni a gyerekekkel, mondta Kubicsekné Szabó Tünde óvodavezető. - A Zöld óvoda címet harmadik alkalommal nyertük el, éppen ezért nekünk nagyon fontos az, hogy a gyerekek a hagyományainkat lássák és ápolják. Mind az állatvédelem, mind a növények ismeretére, valamint a szeretetére tanítjuk őket. A pedagógia hitvallásunk is a környezeti nevelésére épül, az adja a mi vázunkat. Az időjárásra alakítva szüreti hetet tartunk, amit majd a Mihály-napi vásárral koronázunk meg az óvodában. Arra, a gyerekek a saját kezük által készített kis portékáit is fogjuk árulni. Minden évben próbálunk szüretelni. Ezúttal is a környékbeli gazdákhoz szerettünk volna elmenni, de ők már minden szőlőt leszedtek. Ezután ismerősök által sikerült olyan szőlőtermelőt találni, akinek még a tőkén van a termése. Így jutottunk el László Gézához, akinek a segítségét ezúttal is köszönjük, tette hozzá Kubicsekné Szabó Tünde.

Az óvodavezető elmondta még, hogy az elkövetkezendő időben egy tehenészeti telepet fognak majd meglátogatni. Töknapot is tartanak, ahol a gyerekek szintén megmutathatják saját munkájukat, az óvodában pedig tökből készült ételeket esznek. Vetélkedőt tartanak, de jelmezbe is beöltözhetnek.